2018-11-16

SOBO fietst voortaan per jaar anderhalf keer de wereld rond

Sinds kort zetten wij elektrische fietsen en bijhorende aanhangwagens in om verplaatsingen naar klanten in de Brugse regio te doen. We engageren ons om de CO2-uitstoot met meer dan 10 ton per jaar te verminderen. Daarom vervangen we ons verouderd autopark deels door een nieuwe vloot elektrische fietsen. ​​​​​​​

Alt

64.000 km

We hebben berekend dat alle fietsende medewerkers samen 64.135 kilometer per jaar zullen afleggen.

Het begon met 2 elektrische fietsen

“In mei vorig jaar heeft SOBO 2 elektrische fietsen aangekocht voor de inpakafdeling die brieven voor klanten bedeelt. De medewerkers gaan zelfstandig op pad waardoor de klant snel en goed wordt bediend. Het bleek een kleine ingreep met grote gevolgen, omdat het ons ruimer en anders deed nadenken over ál ons vervoer. Op basis van een inventarisatie van onze klanten en opdrachten leerden we dat meer dan de helft van de passieve vervoerstijd kon worden omgezet naar actieve fietstijd. Daarom werd het project ook naar de andere afdelingen uitgebreid en versterkt. Elke verplaatsing naar klanten binnen een straal van 10 kilometer vanuit onze vestiging gebeurt voortaan met de fiets, tenzij vervoer met de bestelwagen écht niet anders kan.”

Diverse voordelen

Als dagelijks meer dan 30 medewerkers fietsen in plaats van met de bestelwagen naar hun werkplaats te worden gevoerd, heeft dit op diverse vlakken voordelen. “Het stimuleert de gezondheid en het welzijn van de medewerker. Meer moéten bewegen, maakt bewegen ‘gewoon’. Dat het eléktrische fietsen zijn, zorgt daarbij letterlijk en figuurlijk voor een duwtje in de rug. Wij organiseerden zelf een opleiding verkeersveiligheid. Bovendien nemen de fietsende medewerkers hun mobiliteit in eigen handen, wat hun betrokkenheid en verantwoordelijkheid verhoogt. En door files te vermijden, kunnen we meer tijd bij de klanten doorbrengen.”
​​​​​​​
Het omkaderend personeel dat de doelgroepmedewerkers voerde, kan de uitgespaarde chauffeursuren nu gebruiken om de zwakkere medewerkers te ondersteunen zodat hun tewerkstelling duurzaam is en blijft. Twee geïnteresseerde medewerkers worden ook opgeleid om de fietsen te onderhouden en te herstellen.

Flinke investering

SOBO investeerde in de aankoop van 22 elektrische fietsen en 10 op maat gemaakte fietskarren. Ook 6 elektrische postfietsen werden aangekocht. Die zijn extra verstevigd voor de briefbedeling. SOBO verdeelt onder meer alle brieven van de Stad Brugge, zo’n 500.000 op jaarbasis. Voor veilig en comfortabel fietsen werden ook 28 sets helmen, regenkledij en fietstassen aangeschaft. In de garage werden extra stopcontacten en 18 aanleunbeugels geplaatst om de fietsen op te laden. Ook het nodige fietsherstelmateriaal werd voorzien. De investeringen werden gedaan bij Mobiel in Kortrijk, een ander sociale economiebedrijf.

“Al bij al is dit een flinke investering die wij als relatief klein maatwerkbedrijf niet zelf konden dragen. Daarom zijn wij bijzonder blij met de subsidies die we mochten ontvangen van de Vlaamse overheid (departement Werk en Sociale Economie) en van de Stad Brugge (als regionale regisseur sociale economie). We willen ook de spelers van de Nationale Loterij bedanken. Dankzij hen kan de Nationale Loterij in het kader van hun projectoproep ‘duurzame ontwikkeling’ ook een duit in het zakje doen,” vertelt David Rotsaert.

< Terug naar nieuwsoverzicht